2013. január 24., csütörtök

Kézműves termékek online értékesítése III. - Számla kiállítása


Végre van adószámunk, elkezdhetjük termékeink értékesítését, ezzel egyidejűleg a számlák kiállítását. -"Na jó-jó, de még sosem csináltam ilyet, hogyan kell?"

Számla kiállítására két mód közül választhatsz:
- Számlatömb
- Hitelesített számlázó program

Számlatömböt nyomtatvány boltban, nyomtatványokat is forgalmazó papír boltban lehet vásárolni. Vásárláskor szükség van a vásárló adóazonosítójára is! A számlatömb sokféle lehet, ha nem vagy benne biztos milyenre lesz szükséged, kérd meg az eladót, mutassa meg milyen fajták vannak.
Ára pár száz forint.

Hitelesített számlázó programot ma már elég könnyű találni, nagy belőle a kínálat. Lehet vásárolni programot offline használatra, de lehet bérelni is offline vagy online használatra. Ára ennek megfelelően 1000 forint/hótól több 10000 forintig terjedhet, igényeinktől függően.

Online értékesítésnél az esetek nagy százalékában postaköltség is felmerül, hacsak nem ingyenes postaköltséggel árusítjuk termékeinket. A számlán a postaköltséget is fel kell tüntetni. (Áfakör esetén a postaköltség akkor is áfatartalmas lesz, ha egyébként ÁFA mentes a szolgáltatás (levél), ilyenkor felveszi a termékek ÁFA tartalmát. Aki alanyi adó mentes, azt nem érinti ez a probléma.)

A számla kötelező adattartalma itt megtalálható. (A cég termékeiről nincs saját tapasztalatom, de naprakészen összegyűjtötték a tudnivalókat.)


A fenti példán ÁFÁ-s számla látható, alanyi adómentesség esetén a számlán fel kell tüntetni az alanyi adómentességet.

Bár a VTSZ (a termék vámtarifaszáma) feltüntetése nem kötelező, de ha szükséged lenne rá, az alábbi oldalon lehet kikeresni:

Fogjunk össze és változtassunk a kézműves termékek megítélésén!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Valami eszedbe jutott az olvasottakról? Mondd el, hogy tanulhassunk belőle! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...