2013. január 15., kedd

Kézműves termékek online értékesítése II. - Frissítve



Előző bejegyzésemben adtam pár tippet hol értékesíthetitek alkotásaitokat. Azonban nem szabad megfeledkezni róla, hogy ez bizony kereskedelmi tevékenység, így szigorú szabályok vonatkoznak rá. Mivel a termékeket saját magad készíted, így nem vonatkozik rá az ingóságok eladására éppen érvényben lévő adómentesség.

Tevékenységedet több formában is legalizálhatod.
-7-es adószámú magánszemély (Figyelem! az adószám nem azonos az adóazonosítóval amivel minden magyar állampolgár rendelkezik)
-egyéni vállalkozó
-cég

Ha csak kézműves termékeket szeretnél árulni jó megoldás lehet számodra a 7-es adószám. Az ezzel kapcsolatos tudnivalókban segítségedre lehet:


Vállalkozás, cég esetén érdeklődhetsz a helyi jegyzőnél, NAV irodában az érvényes szabályokról. Mindenféleképpen szükséged lesz egy netes kereskedelemben jártas könyvelőre.

A számodra megfelelő TEÁOR számokat az alábbi oldalon keresheted ki.  Vigyázz, van amelyik képesítéshez között, ezekről a helyi jegyző tud felvilágosítást adni számodra.


FRISSÍTÉS:
A NAV adószakmai szóvivője szerint 600.000,-Ft-os éves bevétel szintig idén (2013) nem kell bevallani a kézműves termékek árusításából származó összeget. Hogy ebbe online értékesítés esetén beleszámítják-e bevételként a postaköltséget is, arról nem szól a fáma, de én arra tippelnék, hogy igen.

(forrás)

Bár a fentieket egy szóvivő mondta, a SZJA törvény annyira bonyolult és sokféleképpen értelmezhető, én továbbra is azon az állásponton vagyok, érdemesebb a fentebb már leírt megoldásokat választani. :)

Fogjunk össze és változtassunk a kézműves termékek megítélésén!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Valami eszedbe jutott az olvasottakról? Mondd el, hogy tanulhassunk belőle! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...