2013. február 24., vasárnap

Termék fotózás - eszközök






Fotózáshoz elengedhetetlen egy fényképezőgép. (ki gondolná... :D) Azonban ez az a kategória, ahol nem a méret a lényeg. 3-4 megapixellel, makro funkcióval, ISO beállítással rendelkező gépekkel már lehet elfogadható képeket készíteni. Sőt, manapság már az okostelefonok is képesek minderre, ha nevéhez híven okosan használjuk. :)

Az én kis "stúdióm" így néz ki. Semmi flanc, a sátorra csak a fényes ékszer alkatrészek miatt van szükség, nem elengedhetetlen része, a jó fotóknak. Mivel lehetőségem van ablak előtt fényképezni, így a lámpa használatára sem vagyok rászorulva az esetek 90%-ában.




Tudom hogy a magyar blogokon egekbe magasztalják a fotó sátort, és a 3 irányból megvilágított témát, én azonban nem hiszek ebben. A természetes szűrt fényben hiszek. Hogy hol találunk ilyet? Olyan ablaknál, ahova nem tűz a nap, tehát nincs direkt fény. Ha csak ilyenhez van szerencsék, feszítsünk ferdén az ablak elé egy fehér lepedőt és máris kész a szűrt fény. (pl. fix pont az ablakkeret teteje és az erkély korlátja)
Aki mindenféleképpen szeretne fotó sátrat, mert nincs lehetősége nappali fényben fotózni, vagy úgy gondolja "mert csak" és "csak azért is", az az alábbi linkeken talál segítséget az elkészítéséhez:

Harder blogja
spottr
csik
fotonlog
postershop


Kartonlapokból, amiket iratcsipesszel fogsz össze:


A sátor vázát készítheted műanyag csövekből is, így (ha van a gyerekeknek játszó sátruk, akkor már csak volt) :)


Vásárolhatsz gyári sátort is, ez abból a szempontból előnyös, hogy kisméretűre összecsukható.

 

Vatera
Zsibvásár
apród.hu
expressz.hu

Hasznos lehet egy állvány is, hiszen fontos hogy a kamera ne mozduljon be fényképezés közben (exponálás közben akaratlanul is megmozdíthatjuk a gépet).

 

Ezt pár ezer forintért beszerezhetjük bármelyik nagyobb műszaki áruházban, megfelelő lesz a legolcsóbb is, nem kell Manfrottoval indítani. Úgysem fogjuk hurcolni helyszínekre, kisebb gépeket az olcsó noname állványokra is nyugodtan rábízhatunk.

Termék fotózáshoz jól jöhetnek még különféle "tereptárgyak", amik adott esetben kiemelik alkotásunkat, megfelelő hátteret és környezetet biztosítanak hozzá. Ez lehet bármilyen esztétikus tárgy, amit a közeledben találsz.




Jó szolgálatot tehetnek mintás kartonpapírok is háttérként:


És a "tereptárgy" ami mindig kéznél van!




Íme néhány példa a fentebb bemutatott tárgyak alkalmazására:




További folyamatosan bővülő fotós tippet, trükköt találsz http://bolthely.hu/tarhely/csinaljekszert/Pinterest_kicsi.jpg oldalunkon a Fotó táblán!

UI: a fenti sorok nem képzett fotós által íródtak, csak napi tapasztalaton alapulnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Valami eszedbe jutott az olvasottakról? Mondd el, hogy tanulhassunk belőle! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...